Новини

«Щоб до душі душею промовляти …»

25 лютого 2021 року українство відзначає 150 річницю від дня народження Великої  Українки Лариси Петрівни Косач, відомої всім зі шкільної лави як Леся Українка. Цій даті було присвячене відкрите заняття  «Щоб до душі душею промовляти…» в групі 13, яке провели для студентів викладачі  Любов Іларіонівна Товстенко та Ольга Анатоліївна Нетудихата.

У вступних  словах викладачів прозвучала думка про вічні цінності поетичного слова для наших сучасників і про внесок у світову скарбницю духовності Лесі Українки. 42 роки – а стільки зроблено! Викладачі  познайомили студентів з цікавими фактами із життя видатної поетеси. З інтересом слухали студенти розповідь про рідного дядька Лесі – доктора О. П. Драгоманова, про матір поетеси – відому письменницю Олену Пчілку, про старшого брата поетеси – професора Харківського університету М. П. Косача. Зацікавила студентів також інформація про дружні зв’язки Лесі із сім’єю Алчевських, поетом Олександром Олесем, драматургами М. Старицьким, М. Кропивницьким, фольклористом Г. Хоткевичем. Уперше студенти дізналися, що Леся Українка бувала в Умані – коли готувала племінників до вступу в Уманське училище землеробства і садівництва (нині Уманський національний університет садівництва) та коли приїжджала на консультацію до німецького хірурга, професора Берлінського університету Ернеста Бергмана. Захоплено розглядали студенти слайди зі світлинами української еліти кінця ХІХ – початку ХХ ст., уперше почули голос Лесі Українки.

Активно використовуючи інтерактивні технології (квест, кросворд), викладачі не забували, що основою заняття є Його Величність Слово – та єдина Лесина зброя, що допомагала їй вистояти в тяжкі хвилини. Студенти говорили про творчість знаменитої української поетеси, читали її вірші. Заняття пройшло в добросердій атмосфері, кожен залишився під враженням мужності Великої Українки. Можливо, для когось Лесині слова стануть життєвим кредо.

27 02 21 01

27 02 21 02

27 02 21 03

27 02 21 04

Л.І.Товстенко, викладач